המסע אחר סודו של חילזון תכלת

מה מקורה המדויק של התכלת של התורה והעולם הקדום? – במשך שנים רבות לא הייתה ברורה התשובה לשאלה זו.

לפני למעלה מאלף שנה, בעקבות רדיפות הרומאים נגד היהודים והעונשים שהם הטילו על לבישת תכלת, נדחקה מצוות התכלת לשוליים. תהליך ייצור התכלת ואף זהותו של החילזון שיצר את הצבע אבדו ונשכחו לדורות.

במשך תקופה ארוכה בהיסטוריה חיפשו היהודים את האוצר האבוד: חילזון תכלת. החילזון שממנו הפיקו את צבע התכלת בימים עברו, אך התשובה לשאלה וזיהויו המדויק של החילזון נותרו עמומות ולוטות בערפל.

לחיפוש אחרי החילזון נרתמו רבנים וחוקרים, אנשי מעשה ובעלי חזון, בניסיון לפצח חידה מסתורית שאיש לא הצליח לפתור לפניהם. אבל רק בדור האחרון, דורנו, נמצאו כל חלקי הפאזל והחידה סוף סוף נפתרה – חלזונות התכלת הם חלזונות ארגמונים.

משפחה של חלזונות ימיים השוכנת לכל אורך חופי הים התיכון, ומהם ניתן להפיק את צבע התכלת יקר הערך. זאת כדי לקיים את מצוות הציצית כהלכתה, “ונתנו על ציצית הכנף פתיל תכלת” (במדבר טו, לח).

פתיל תכלת חילזון – דווקא מחילזון תכלת!

סיפור של התכלת מתחיל במצוות התורה, “ונתנו על ציצית הכנף פתיל תכלת”, לפיה יש להטיל פתיל תכלת בארבע כנפות הטלית, פתיל יפהפה שהוא חלק מקיום מצוות הציצית במלואה.

אחד או יותר מפתיליה של הציצית צריך להיות צבוע תכלת, וחז”ל הדגישו שצבע זה צריך להיות מופק דווקא מן החילזון, יצור מסתורי שסודו אבד: “תכלת אין כשרה אלא מן החלזון, הביא שלא מן החלזון – פסולה” (תוספתא מנחות ט, ו).

כלומר, התכלת הכשרה למצוות פתילת ציצית היא תכלת המופקת מן החילזון הזה בלבד, חילזון תכלת. לצד זאת, חז”ל מציינים בכמה מקומות בגמרא שקיים צבע בשם “קלא אילן” שנראה זהה לחלוטין לצבע התכלת.

למרות הדמיון המושלם בין הצבעים, עד כדי כך שאי אפשר להבחין ביניהם בעין, קלא אילן אינו כשר לשימוש בציצית. המסקנה המתבקשת היא שלא מספיק שהפתיל יהיה בצבע תכלת – יש חשיבות למקור הצבע עצמו. על פי ההלכה, רק תכלת המופקת מהחילזון כשרה לציצית. פתיל תכלת חילזון.

תכלת, צבע שיופיו לא משתנה

את פתילי התכלת צובעים דווקא בצבע המופק מהיצור המסתורי, חילזון תכלת, וכך פוסק גם הרמב”ם: “תכלת האמורה בתורה בכל מקום, היא הצמר הצבוע כפתוך שבכחול”, כלומר, צבע כחול מעורב, בהיר, “וזו היא דמות הרקיע הנראית לעין השמש בטהרו של רקיע. והתכלת האמורה בציצית צריך שתהיה צביעתה צביעה ידועה שעומדת ביופיה ולא תשתנה” (הלכות ציצית א, א).

כדי לעשות זאת ולצבוע את הפתילים בתכלת שעומדת ביופיה ולא משתנה, כדי לקיים את המצווה, לא צובעים את פתילי הציצית בכל צבע כחול שהוא, כגון אינדיגו ממקור צמחי המשמש לצביעת בגדים מימי קדם ועד ימינו.

אלא רק בצבע כחול שמיימי המופק מהחילזון היוקרתי: “ואחר כך מביאין דם חלזון, והוא דג שדומה עינו לעין הים… ונותנין את הדם ליורה ונותנין עמו סממנין… כדרך שהצבעין עושין, ומרתיחין אותו ונותנין בו הצמר עד שיעשה כעין רקיע, וזו היא התכלת של ציצית” (שם, ב).

חילזון תכלת

כך זיהו את חילזון תכלת

במשך שנים ארוכות ניסו רבנים וחוקרים לזהות את חילזון התכלת, לאחר שסודותיו אבדו בגלל גזירות של כובשים זרים, הריסת מפעלי הצביעה והגליית היהודים מארצם.

במשך שנים ארוכות לא ניתן היה לקיים את מצוות פתיל התכלת, עד שהאדמו”ר מראדזין, הרב גרשון חנוך הניך ליינר זצ”ל, שהיה מראשוני הרבנים בעת החדשה שעסק בחיפוש מעשי אחרי חילזון תכלת, יצא למסע בן 1,800 ק”מ בשנת תרמ”ז (1887).

הרב ליינר זצ”ל נסע בדרכים לא דרכים מפולין עד לנפולי שבאיטליה, כדי לבדוק האם דיונון הרוקחים הוא חילזון התכלת האבוד. לאחר שהשתכנע בדבר, הוא צבע ציצית תכלת עם הדיונון ואליו הצטרפו 12,000 חסידיו ויהודים נוספים.

זו הייתה רק התחנה הראשונה במסע לגילוי חילזון תכלת. בתחנה הבאה נפגוש את הרב יצחק אייזק הלוי הרצוג, לימים הרב הראשי האשכנזי של ארץ ישראל, שחקר את מקור התכלת בעבודת הדוקטורט שלו בשנת תרע”ג (1913).

הרב הרצוג זצ”ל שלל את הזיהוי של דיונון הרוקחים כמקור התכלת, וזיהה את חילזון ינטינה (סגולית דו-גונית) כמקור התכלת של התורה.

אכן, איש לא ידע כיצד ניתן להפיק תכלת מהסגולית. בעבודתו הזכיר הרב הרצוג גם החילזון ארגמון קהה קוצים כמקור התכלת של התורה, אך דחה את הזיהוי בעיקר מפני שלא הצליח להפיק ממנו צבע כחול.

חילזון התכלת שמר על סודו בקנאות, עד שגילוי מקרי הביא לפיצוח התעלומה. היה זה בשנת תשמ”ה (1985), כשפרופ’ אוטו אלסנר, חוקר במכון שנקר לסיבים, שחקר את הארגמונים וגילה שהם יכולים להפיק צבע כחול אם תמיסת הצבע נחשפת לאור השמש בנקודה מדויקת בתהליך הצביעה.

סודה של התכלת התגלה מחדש. הגילוי במעבדה נתמך בגילויים ארכיאולוגיים ותאם לאמור במקורות היהדות על אופן הצביעה בתכלת.

גילויו של פרופ’ אלסנר זכה לתשומת לבו של הרב אליהו טבגר שליט”א, שחקר לעומק את הנושא ובשנת תשמ”ח (1988) הוא החל לצבוע עם ארגמון קהה קוצים פתיל תכלת, היו אלו פתילי התכלת הראשונים שנצבעו על אדמת ארץ ישראל מאז גלות ישראל מארצם, ומאז השאר היסטוריה.

חילזון תכלת שאלות ותשובות

כמה עולה לקיים את מצוות פתיל תכלת?

מאז שיוצרו פתילי התכלת הראשונים, מפעל פתיל תכלת ממשיך ומייצר פתילי תכלת בהנחייתו של הרב אליהו טבגר שליט”א, וזאת כדי לאפשר לכל יהודי להטיל פתיל תכלת בבגדיו כהלכה.

כמה עולה ציצית פתיל תכלת?

השאלה כמה עולה ציצית פתיל תכלת היא אחת מהשאלות הנפוצות ביותר, והתשובה היא שהדבר תלוי בפרטי ההזמנה. מחירה של ציצית תכלת מורכב ממחיר הציצית עצמה, מחיר הפתילים ומחיר הקשירה. על כך יש להוסיף את עלות המשלוח, שמגיע עד הבית עם שליח.

כדי להנגיש ככל הניתן את התכלת, עמותת פתיל תכלת מקיימת מדי פעם מבצעי מכירות עם הנחות, וכן מציעה פתילים וטליתות במחיר מסובסד לבני ישיבות וחיילים מעוטי יכולת, וכן עורכת מדי חודש הגרלה על טלית עם תכלת לחתנים.

מה ההבדל בין הפתילים השונים?

ההבדל היחיד בין סוגי הפתילים השונים שאנחנו מייצרים הוא במספר פתילי התכלת בכל כנף ובאורך הפתילים! פתיל רמב”ם 7, רמב”ם 13, פתילי ראב”ד ופתיל תוספות, כולם נשזרים מאותו צמר רחלים איכותי ונצבעים באותו צבע טהור המופק מארגמונים קהי קוצים!

כיצד לשמור על טלית ותפילין? כיצד לשמור על פתילי התכלת החדשים? אנחנו ממליצים לפעול בהתאם לדף ההוראות שמצורף לפתילי התכלת החדשים שלכם או הטלית הקשורה כדי לשמור עליהם כחדשים למשך שנים רבות.

חילזון תכלת
תוכן עניינים

פוסטים נוספים